Monday, April 5, 2010

Hindadest

Mõni aeg tagasi sai pandud oma kodulehele üles info meie geodeesia hindade kohta. Eks ole ju tore uurida infot firma ja teenuste kohta kodulehelt ning siis saada ka infot teenuse hinnast? Sama meelt on ka inteneti turunduse spetsialistid. Ja kuigi meie erialal kongreetse hinna väljapanek on natuke keeruline, siis sai siiski see katsetus lõpuks ette võetud. Olgem ausad - mingi number on ikka olemas, mille suhtes hakkab kujunema edasine hind. Näiteks maal mõõdistuse hind alates 1000 kr/ha ei tähenda seda, et kõik tööd nii ongi. Aga lagedal põllul sellise hinnaga mõõdistada näiteks 10ha mõõtkavas 1:2000? Ja nagu hinnakirja lõpus on ka öeldud, siis alati tuleb arvestada "objekti iseloomu ja tellija soovidega". Aga mis sellest üldse siin kirjutada? See ju rohkem igaühe oma asi, kuidas ta kliente enda juurde meelitab ja kuidas reklaamib. Aga asi nimelt selles, et nende kolme nädala jooksul, millal on hinnad väljas olnud, on suurim tagasiside tulnud mõnede konkurentide poolt, kes leiavad, et hinnad on liiga odavad ja nii ei ole üldse ilus teha, et hinnad välja panna... Esimese poole kohta on juba eespool veide öeldudTeise osa kohta, et meie erialal pole see sobiv... Aga miks mitte? Mille poolest meie eriala siis niipalju erinev on, et siin ei saa ja ei tohi mingit hinda välja panna? Ehk on siin tegemist väikese tagasihoidlikusega? Et ei julge panna. Või nähaksegi konkurenti seni omateada olnud hindadega? Eks see jäägu igaühe oma teha ja mõela - rahustuseks niipalju, et hetkel pole muud suuremat tormi järgnenud, aga heameel on näha, et keegi ka meie kodulehte külastab. 

Aga üks näitlik hind ka. Linna krunt 1800 krooni. Krundi suurus ca.600-800m². välitöödele kulub ca.3h ilma kaevude uurimiseta, kameraalile ca.2h. jäävad veel mõned kooskõlastused korjata, milleks kulub ka kokku ehk 1-2h ja peakski valmis olema. Ühemehe süsteemiga ja GPS-ga kombineerides mõõtes ja ise joonestades on ajakulu kokku ca 6-7h (no ütleme üks tööpäev - 8h) tööraha - 540 krooni.  Kui saaks teha iga päev ühe krundi, siis mina oleks hetkel rahul.

Ma olen alati olnud seda meelt, et geodeet on kõrgharidusega insener, kes peab oma töö eest saama normaalset tasu ning geodeedil peab olema aega oma tööd rahulikult ja täpselt teha, sest tehtud vead on pärast valusad nii tellijale kui ka tegijale. Kahjuks kipub meil hetkel vastupidi olema - aega ei ole ja raha ka ei taheta maksta. 

4 comments:

  1. aga miks sa kaeve ei uuri?

    ReplyDelete
  2. Tööraha 540 päevas kätte või koos maksudega?
    540 eek netos maksmine tähendab ~750 eek palgafondi.

    Kuus keskmiselt 22 tööpäeva. ~1800 eek krunt päevas teeb laekumisi 39600 eek kuus.
    22 x 540 = 11880 netopalk
    Palgafond ~20 000 eek. Järele jääb 39600 - 20000 = 19600 eek. Selle arvelt tuleb uuendada riistvara ja tarkvara. Parandada olemasolevat riistvara. A3 printerid-plotterid jms kulud. Tarkvara maksumus. MTR registreeringu kulud või litsentsi pikendamise/taotlemise kulud. Korralikud tööriided, vahendid ja töötingimuste loomine. Kui kasutada "latipoissi" tuleks ka talle maksta. Kui on firma, siis sellest tuleb katta ka raamatupidaja, sekretäri, tegevjuhi jms kulud. Kontori üür. Kui ei ole firma vaid oled ise üheaegselt nii geodeet, latipoiss, tegevjuht-sekretär-raamatupidaja ja kodu on kontoriks, siis kodukontori ja selle kuludega ning kolme-nelja ameti pealt kuus netos 12000 eek on normaalne töötasu?

    *******

    Mida mõtled näite all "Linna krunt 1800 krooni" ?
    Geoalust? Teostusmõõdistust? Katastrimõõdistamist?

    Viimase puhul tuleb aegajalt ka uusi piirimärke panna = lisakulud.

    "Kameraaltööle kulub ca 2h. Jäävad veel mõned kooskõlastused korjata millele kulub ka kokku ehk 1-2h ja peakski valmis olema" - Valmis on misasi? Digitaalplaan arvutis?

    Katastrimõõdistamisel tuleb tihti korjata kooskõlastusi = lisakulud kasvõi transpordi näol, või saata tähtkirju = lisakulutused.

    Kokku tuleb panna toimik ja trükkida joonised ning muu dokumentatsioon = lisakulutused.

    Kohale tuleb ka minna ja tagasi sõita = lisakulutused.

    Räägid ühemehe tahhümeetrist. Leica TCRP1203 rent on 790 eek + käibemaks (kokku siis 948 eek päevas). Kui ühemehe riist osta, siis maksab see 200 000 - 500 000 eek. Selleks peab kasumit teenima, mitte ainult palka ja riigimakse maksma.
    ******
    Tavaliselt tuleb väljas käia ikka vähemalt kahekeisi, mõõtja + "latipoiss". Ja ka latipoisile tuleb töötasu maksta.

    Ja kui tihti tuleb "objektil" käia mitte üks ainumas kord, või siis midagi muuta, ümber teha, täiendada jne?

    Vastutuse määrast või selle puudumisest tulenevatest vigaste või puudulike tööde põhjustatud võimalikest kahjunõuetest rääkimata.

    Seega olen natuke eriarvamusel.

    ReplyDelete
  3. Päris pikk paus tulnud, aga parem hilja kui mitte midagi.
    Kui äriplaan üles ehitada rendiriistadele ja maksta aasta jooksul (kasutades iga päev) samapalju renti, kui aparaadid maksavad, siis tõonäoliselt välja ei vea. Samuti ei saa eeldada, et ostetud aparaat ennast kohe aasta jooksul ära tasub.
    Muus osas nõus, aga kahjuks kehvadel aegadel tuleb rihma pingutada ja parematel aegadel investeerida tehnikasse-tarkvarasse jne.

    ReplyDelete
  4. PS. samas võiks välja pakkuda variandi, et kuidas edasi? Juba eelmise sajandi 90-ndate aastate keskel tuldi kokku ja arutati teemal, et miks maamõõdu tööd nii odavad on? Siis loodeti kutsetunnistuste peale, aga pole ka see mingi imerelv... ega ka litsentsid. Töö osas aga tellija vaatab pigem odavat kui kallimat, kes lubab kvaliteeti, kooskõlastusi (mis maksavad) jne.

    ReplyDelete