Thursday, December 10, 2009

Trimble väliarvuti TSC2 proovimine

Jätkuks eelnevale GPS-i teemale sai mõni aeg tagasi proovitud Trimble väliarvuti TSC2 kokkusobivust meil (Oü WeW-s) kasutusel olevate Leica mõõdistusseadmetega - tahhümeetrid, GPS-id.

Algne idee oli kasutada TSC2 väliarvutit meie Leica GPS-i juhtimiseks. Nimelt GPS 530 koplektis olev Siemens mobiiltelefon ei võimalda GPRS ühendust. Seega saab seda kasutada reaalajas mõõtmiseks ainult sissehelistamisega (datakõnega). See aga eeldab baasjaamas oma numbriga telefoni olemasolu ning lisaks kehtib kõneminuti hind. TSC2 kasutamisel oleks aga saanud kasutada tavalist mobiiltelefoni, mis siis oleks GPRS ühendusega andmevahetuse loonud. 
Kahjuks selgus pärast uurimist tõsiasi, et emb-kummast tingituna (Leica või Trimble) ei toeta väliarvuti GPS-i juhtimist. 
Hoolimata sellest tõsiasjast oli ühel päeval Hugo Toll Geosoftist koos väliarvutiga meie juures ning proovisime siis seda seadet Leica tahhümeetrite juhtimiseks. Umbes viis minutit uurimis ning kommunikatsiooniparameetrite paika panemist ja asi töötas. Võib öelda, et selle viie-kümne minutilise proovimise, katsetamise ning menüüdes liikumise juures sai selgeks ka TSC2-e loogika ning see ei paistnud eriti keeruline olevat. Hetkel sai proovitud TSC2 kokkusobivust Leica elektrontahhümeetriga TC805. Ainus asi, mida tuli tahhümeetri pealt muuta oli lasermõõtmisele üleminek. Samas sai väliarvuti sellest ilusti aru ning muutis ise vastavad parameetrid ära (prisma konstandi ning saua kõrguse nulliks). Saime ka väikse juhendi erinevate tahhümeetrite TSC2-e külge ühendamiseks. Selle jägi on ta enamuse Leica tahhümeetritega kokkusobiv ning lisaks veel enamuse tuntud tahhümeetrite tootjate toodanguga. Seega, kui kunagi peaks tunduma, et vana tahhümeetri programmid ja menüüd on ajast ja arust, siis võib mõelda esialgu lihtsalt väliarvuti juurdehankimisele. Kas see just Trimble peab olema, see jäägu igaühe enda otsustada. 

No comments:

Post a Comment