Saturday, October 17, 2009

Geodeesia litsentsid?

Istusin laupäeva õhtu arvuti taha ja toksisin Google otsingusse sisse sõna "geodeesia". Esimese valikuna sattusin Äriinfo lehele, kus ca. 2 lehekülge geodeesiafirmasid reas. Silmitsesin neid ning tabasin sealt paar firmat teiste hulgas, mis kuidagi silma jäid. Ehk on aja-jooksul juba mingi aimus Eestis olevatest maamõõdufirmadest ja nende nimedest kujunenud. Igaljuhul kontrollisin huvi pärast nende kohta olevat litsentsi-infot - Maa-ameti lehelt ja majandustegevuse registrist. Osaliselt oli kahtlustel alust - oli täiesti puuduvate litsentsidega firma, oli MTR'i registreeringuta firma. Aga kõiki maamõõdu töid lubasid oma kodulehel ikkagi teha.
Oleks see esimene kord, siis ehk ei häirikski, aga sarnaseid asju on kahjuks ka varemalt silma hakanud. Ja kust peaks tava tellija teadmagi, et mis litsentsid või registreeringud peavad ühel maamõõdu teenust pakkuval ettevõttel olema? Nagu loetava blogi algusteemale laekunud küsimuses selgub, aga ka paljude tellijate kõnedest tihti läbi kostab, siis ega suurt ei tea. Ja nii polegi erilist probleemi, kui pakutakse palju teenuseid aga seaduse ees on nõuded täitmata.
Tegelikult lasub neid kohustusi litsentside näol isegi rohkem kui need kolm eelmainitut. Aga ehk neist edaspidi juba üksikasjalikumalt, sest vahel tundub, et isegi riigihangetes ei suudeta teha vahet näiteks Maa-ameti poolt väljastatava geodeetiliste tööde litsentsil ning majandustegevuse registri registreeringul.

5 comments:

  1. hmm aga mida annab mulle, kui tellijale litsents?

    ReplyDelete
  2. Kui litsentsi ei ole siis näiteks Maa-amet maamõõdutööd vastu ei võta. Ja maakataster näiteks ei registreeri (ei saagi registreerida, sest toimiku sisse tulles tuleb täita ankeet kus tuleb ühte lahtrisse märkida ka litsentsi number) ühtegi maamõõdutoimikut.

    Ehk siis litsentsi (või ehitusgeodeesia valdkonnas MTR- registreeringut) kontrollib vastav ametkond kuhu geodeesia lõppdokumentatsioon saabub.

    MTR registreeringuga geodeesiaettevõte ei saa registreeritud maakorralduslikke töid ilma maakorraldustööde litsentsita (***.Ma-k) ja vastupidi, Ma-k litsentsiga geodeesiaettevõtte ehitusgeodeetilisi töid ei võeta vastu ega registreerita.

    Tavatellija jaoks, kes tahab endale maja või kuuri asukohta ehituseks maha märkida, sisulist vahet tegelikult ei ole, kes millist litsentsi või registreeringut omab. Oluline talle on, et tegija oleks pädev ja oskaks seda teha. Kui oskab ise, siis keegi ei keela tal seda endal teha. Kui aga tekib vaidlusi ja probleeme (märgib valesse kohta näiteks), siis hakatakse vaatama tegija litsentse ja registreeringuid.
    Kes võtab vastutuse, kui midagi kokku kukub või kellelgi mingid kahjud tekitatakse? See on võtmeküsimus.

    Litsentsid ja MTR registreeringud on rohkem ametkondlikuks asjaajamiseks ja ametliku dokumentatsiooni koostamiseks ning registreerimiseks või eeltingimuseks riigihangete korraldamisel. Need peaksid (rõhutan peaksid, sest tegelikult ei taga "paber" alati midagi - on litsentsiga maamõõtjaid, kes keeravad kokku jama aga on ka litsentsita mõõtjaid kelle töö on perfektne) tagama lõpptööde vastavuse teatud nõuetele (vastav seadusandlus - KTKKK kord, MTR seadus jms).

    Samas, üks praktilise kogemusega geodeet oskab üldjuhul tegutseda mõlemas valdkonnas ka ilma litsentside ja registreeringuteta. Ja tal peavad olema vastavad töövahendid mis ei ole mitte odavad. Kui keegi on endale sellised riistad hankinud, siis mitte niisama nalja tegemiseks.

    ReplyDelete
  3. wewil küll litsentsid olemas aga korralikku tööd ikka teha ei oska...

    ReplyDelete
  4. Kus viga näed laita, seal tule ja aita...
    Anonüümselt maha teha - anna andeks, aga see kõlab nagu Delfi komentaator.

    ReplyDelete