Friday, July 18, 2014

Majandustegevuse register ja õigused teostada erinevaid geodeetilisi mõõdistustöid.

Teen siia kopi/paste muudatustest, mis toimusid seoses MTR'i muudatustega ja mis puudutavad ga geodeetide õigusi erinevaid geodeetilisi töid teha.

Seoses 01.07.2014 kehtima hakanud MsüS-iga on ehitusseaduses mitmeid olulisi muudatusi, mis puudutavad ehitusvaldkonna ettevõtjaid.

Alates 01.07.2014 peab ehitusalal tegutseda sooviv ettevõte (ehitamise, projekteerimise, omaniku järelevalve tegemise, ehitusuuringute tegemise, ehitusprojektide ekspertiiside tegemise, ehitiste ekspertiiside tegemise valdkondades) esitama majandustegevusteate. Senised majandustegevuse registri (MTR) registreeringud muutusid automaatselt majandustegevusteadeteks, millised on leitavad uuenenud MTR-is ja samal tegevusalal jätkamiseks ei pea ettevõtja uuesti teadet esitama hakkama. Uut majandustegevusteadet esitada, olemas oleva teate andmeid muuta või valdkonnas tegutsemise lõpetamisest saab ettevõtja kõige lihtsamalt ja kiiremini ning ilma riigilõivu tasumata teatada Eesti teabevärava kaudu (https://www.eesti.ee/est/teemad/ettevotja/load_ja_registreeringud_1/ehitus/ehitusvaldkonna_majandustegevusteate_esitamine). Uue majandustegevusteate esitamisel on oluline teada, et teade loetakse esitatuks alles siis, kui MTR-is on olemas vastutava spetsialisti kinnitus oma õigussuhte kohta ettevõtjaga (vastutav spetsialist saab ka oma kinnitusest ka loobuda). Õigussuhte olemasolu kinnitust saab vastutav spetsialist anda või sellest loobuda samuti Eesti teabevärava kaudu (https://www.eesti.ee/est/teenused/kodanik/too_ja_toosuhted/vastutavaisikukinnitused).

Majandustegevusteadet on võimalik esitada ka koos vastutava spetsialisti kinnitusega Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) vahendusel, kes kannab teate andmed MTR-i. Sellisel juhul tuleb tasuda riigilõivu 10 eurot iga tegevusala kohta ning sama riigilõiv kehtib ka andmete muutmise või majandustegevuse jätkamise teate puhul. Vastavad juhised ja vormid leiate TJA kodulehelt (http://tja.ee/majandustegevuse-register).

Vastutav spetsialist võib üleminekuperioodil: ehitamise tegevusalal kuni 30. juunini 2018 ning projekteerimise, ehitusuuringute, omanikujärelevalve, ehitusprojektide ja ehitiste ekspertiiside tegemise tegevusalal kuni 30. juunini 2016, oma pädevust tõendada ka erialase kõrghariduse ja erialase kolmeaastase töökogemusega.

Edaspidi kinnitab ettevõtja oma teates esitatud andmeid majandusaasta aruande või tuludeklaratsiooni esitamisega. Kui 15.04.2014 seisuga jäid andmed kinnitamata tuleb andmete õigsuse kinnitamise leht saata koos vastutava spetsialisti kinnitusega TJA-le (e-kirjana majandustegevusteade@tja.ee või posti teel Tehnilise Järelevalve Amet, Sõle 23A, 10614 Tallinn)


Lisainfot veel:
https://www.mkm.ee/et/majandustegevuse-register-uueneb
https://www.riigiteataja.ee/akt/129062014008