Monday, April 5, 2010

Hindadest

Mõni aeg tagasi sai pandud oma kodulehele üles info meie geodeesia hindade kohta. Eks ole ju tore uurida infot firma ja teenuste kohta kodulehelt ning siis saada ka infot teenuse hinnast? Sama meelt on ka inteneti turunduse spetsialistid. Ja kuigi meie erialal kongreetse hinna väljapanek on natuke keeruline, siis sai siiski see katsetus lõpuks ette võetud. Olgem ausad - mingi number on ikka olemas, mille suhtes hakkab kujunema edasine hind. Näiteks maal mõõdistuse hind alates 1000 kr/ha ei tähenda seda, et kõik tööd nii ongi. Aga lagedal põllul sellise hinnaga mõõdistada näiteks 10ha mõõtkavas 1:2000? Ja nagu hinnakirja lõpus on ka öeldud, siis alati tuleb arvestada "objekti iseloomu ja tellija soovidega". Aga mis sellest üldse siin kirjutada? See ju rohkem igaühe oma asi, kuidas ta kliente enda juurde meelitab ja kuidas reklaamib. Aga asi nimelt selles, et nende kolme nädala jooksul, millal on hinnad väljas olnud, on suurim tagasiside tulnud mõnede konkurentide poolt, kes leiavad, et hinnad on liiga odavad ja nii ei ole üldse ilus teha, et hinnad välja panna... Esimese poole kohta on juba eespool veide öeldudTeise osa kohta, et meie erialal pole see sobiv... Aga miks mitte? Mille poolest meie eriala siis niipalju erinev on, et siin ei saa ja ei tohi mingit hinda välja panna? Ehk on siin tegemist väikese tagasihoidlikusega? Et ei julge panna. Või nähaksegi konkurenti seni omateada olnud hindadega? Eks see jäägu igaühe oma teha ja mõela - rahustuseks niipalju, et hetkel pole muud suuremat tormi järgnenud, aga heameel on näha, et keegi ka meie kodulehte külastab. 

Aga üks näitlik hind ka. Linna krunt 1800 krooni. Krundi suurus ca.600-800m². välitöödele kulub ca.3h ilma kaevude uurimiseta, kameraalile ca.2h. jäävad veel mõned kooskõlastused korjata, milleks kulub ka kokku ehk 1-2h ja peakski valmis olema. Ühemehe süsteemiga ja GPS-ga kombineerides mõõtes ja ise joonestades on ajakulu kokku ca 6-7h (no ütleme üks tööpäev - 8h) tööraha - 540 krooni.  Kui saaks teha iga päev ühe krundi, siis mina oleks hetkel rahul.

Ma olen alati olnud seda meelt, et geodeet on kõrgharidusega insener, kes peab oma töö eest saama normaalset tasu ning geodeedil peab olema aega oma tööd rahulikult ja täpselt teha, sest tehtud vead on pärast valusad nii tellijale kui ka tegijale. Kahjuks kipub meil hetkel vastupidi olema - aega ei ole ja raha ka ei taheta maksta.