Monday, November 30, 2009

Ehitusseadusest geodeedile.

Korralik projekteerimislalus ehtisele või rajatisele eeldab objekti projekteerimispiirkonda jäävate maa-aluste kommunikatsioonide (maa-alused trassid) andmete olemasolu. Nende andmetega on meil teada lisaks objektil paiknevate torustike-kaablite asukohale ka trasside sügavus,  -materjal ja olemasolevate torude mõõdud. Trassiandmete teadasaamine aga eeldab piirkonnas olevate kaevude uurimist - ehk siis torude kõrguste, läbimõõtude mõõtmist ja kaevude seisukorra täpsustamist. Riigi- ja munitsipaalmaa osas ei tohiks probleeme olla, aga mida teha, kui oluline trass läheb läbi eravalduses oleva maa? Siis on maamõõtja tihti probleemi ees, et kuidas uurida seal asuvad kaevud, kui aed on ees ja kas omanik lubab? 

Kohe näide ka elust enesest, kus Tartu linnas tekkis probleem ühe kinnistu territooriumil paiknevate trassidega. Nimelt seoses kanalisatsioonitorustiku projekteerimisaluse koostamisega oli vaja uurida ka seda kinnistut läbivatel trassidel paiknevad kaevud. Trassid kuuluvad Tartu Veevärgile. Omanik aga hakkas kurjalt vastu ning ei lubanud seda teha. 

Nüüd lugedes Ehitusseadust jäi silma järgmine paragrahv

§14. Tehnovõrgud ja -rajatised

(1) Kinnisasja omanik peab lubama ehitada oma kinnisasjale maapinnal, maapõues ning õhuruumis tehnovõrke ja -rajatisi (kütte-, veevarustus- või kanalisatsioonitorustikku, telekommunikatsiooni- või elektrivõrku, nõrkvoolu-, küttegaasi- või elektripaigaldist või surveseadmestikku ja nende teenindamiseks vajalikke ehitisi), kui nende ehitamine ei ole kinnisasja kasutamata võimalik või kui nende ehitamine teises kohas põhjustab ülemääraseid kulutusi. Samuti peab kinnisasja omanik lubama teostada oma kinnisasjal seaduslikul alusel paikneva tehnovõrgu või -rajatise teenindamiseks vajalikke töid. Avariitöid võib teha kinnisasja omanikuga eelnevalt kokku leppimata.

Vajalike tööde hulka võib lugeda ka seal paiknevate kaevude tehnilise seisukorra ja torude mõõtude ning sügavuse täpsustamist, ehk siis kaevude uurimist. Seega võiks siit järeldada, et kui anda omanikule ilusti teada teostatavatest töödest, siis ei tohiks olla ka probleeme nende trasside uurimisega. Samas - eks omanike ole igasuguseid ning vahel on ehk lihtsam ringi minna, kui seaduse järgi oma õigusi taga ajada.