Monday, October 19, 2009

Saturday, October 17, 2009

Geodeesia litsentsid?

Istusin laupäeva õhtu arvuti taha ja toksisin Google otsingusse sisse sõna "geodeesia". Esimese valikuna sattusin Äriinfo lehele, kus ca. 2 lehekülge geodeesiafirmasid reas. Silmitsesin neid ning tabasin sealt paar firmat teiste hulgas, mis kuidagi silma jäid. Ehk on aja-jooksul juba mingi aimus Eestis olevatest maamõõdufirmadest ja nende nimedest kujunenud. Igaljuhul kontrollisin huvi pärast nende kohta olevat litsentsi-infot - Maa-ameti lehelt ja majandustegevuse registrist. Osaliselt oli kahtlustel alust - oli täiesti puuduvate litsentsidega firma, oli MTR'i registreeringuta firma. Aga kõiki maamõõdu töid lubasid oma kodulehel ikkagi teha.
Oleks see esimene kord, siis ehk ei häirikski, aga sarnaseid asju on kahjuks ka varemalt silma hakanud. Ja kust peaks tava tellija teadmagi, et mis litsentsid või registreeringud peavad ühel maamõõdu teenust pakkuval ettevõttel olema? Nagu loetava blogi algusteemale laekunud küsimuses selgub, aga ka paljude tellijate kõnedest tihti läbi kostab, siis ega suurt ei tea. Ja nii polegi erilist probleemi, kui pakutakse palju teenuseid aga seaduse ees on nõuded täitmata.
Tegelikult lasub neid kohustusi litsentside näol isegi rohkem kui need kolm eelmainitut. Aga ehk neist edaspidi juba üksikasjalikumalt, sest vahel tundub, et isegi riigihangetes ei suudeta teha vahet näiteks Maa-ameti poolt väljastatava geodeetiliste tööde litsentsil ning majandustegevuse registri registreeringul.

Thursday, October 15, 2009

Miks sai selline asi tehtud?

Et see leht kohe loomise hetkel tühjaks ei jääks, siis saab siia kiiresti miskit kirja pandud.

Et kohe ei oskagi kuskilt alustada, siis küsisin endalt eeloleva küsimuse ning üritan sellele kiiresti ja lühidalt vastata.

Vahel on tahtmine miskit üles tähendada, kas siis meelespidamiseks, õpetuseks teistele (aga ka endale), lihtsalt emotsioonide välja-elamiseks - kritiseerimiseks või muul eesmärgil. Seega üritan siia vaikselt postitada mõtteid, mis peas ekslevad ja üritavad sealt välja saada.

Aga miks mitte ka kellegi teise postitus oma mõtetest-kogemustest või refereeing - ülevaade millestki erialasest jne jne.